Zdrowie

Jak wzbogacić swoją dietę o dobre węglowodany?

Węglowodany powszechnie są kojarzone, jako negatywny składnik diety. Wcale tak jednak nie może być! Węglowodany są podstawowym elementem naszej diety, zgodnie z piramidą zdrowego żywienia i elementarnymi zasadami dietetyki. Warto wiedzieć, które węglowodany spożywać i jak zacząć je wykorzystywać.

Mądre spożywanie węglowodanów

Nasza dieta powinna składać się z około 60% z węglowodanów. Tak, większość dobowego zapotrzebowania powinna być pokryta przez węglowodany, które mogą być dostarczone w różnej formie. Niezalecane jest dostarczanie cukrów prostych, szczególnie fruktozy, które zaburzają uczucie głodu oraz szybko pokrywają zapotrzebowanie energetyczne. Te tak zwane – puste kalorie, są olbrzymim problemem dla wszystkich chcących schudnąć. Cukry proste mają także działanie uzależniające, co w niekorzystny sposób wpływa na nasze zdrowie i codzienne funkcjonowanie.

Gdzie szukać dobrych węglowodanów?

Poszukiwania dobrych węglowodanów najlepiej rozpocząć od produktów podstawowych. Warzywa, zboża, produkty z pełnego ziarna – to wszystko jest źródłem dobrych węglowodanów. Pokarmy te oprócz ładunku cukrów złożonych, zawierają także błonnik, sole mineralne oraz koktajl witamin. W ten sposób nie tylko dostarczamy energii, ale i uzupełniamy niedobory dietetyczne, których następstwa mogą być bardzo zróżnicowane i na ogół – niekorzystne.

Jak zacząć spożywać takie węglowodany?

Przede wszystkim trzeba poszukiwać produktów nieprzetworzonych oraz starać się wyeliminować przekąski, które zawierają cukry proste. Glukoza ma silny potencjał uzależniający – głównie ze względu na dostarczanie bardzo dużych ilości energii i wpływ pobudzający na nasz organizm. Produkty pełnowartościowe uwalniają glukozę z reguły przez dłuższy czas, co pozwala podtrzymać wysoki poziom energetyczny i wyeliminować oznaki uzależnienia od cukrów prostych.

Schemat działania jest bardzo prosty – odstawiamy słodycze i zamiast tego spożywamy orzechy, słonecznik, pokrojoną w słupki marchewkę – wszystko, co ma węglowodany, pozwala zaspokoić delikatny głód i jest zdrowe.