Zdrowie

Naturalne probiotyki – jak wpływają na nasze zdrowie?

Substancje o działaniu probiotycznym mają za zadanie wspieranie rozwoju i funkcjonowania naszej flory jelitowej. Flora jelitowa jest zależna od szerokości geograficznej, spożywanych pokarmów oraz środowiska w jelitach. Ważne jest zrozumienie znaczenia tej flory i stosowania substancji o działaniu probiotycznym.

Jakie bakterie mamy w jelitach?

Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele organizmów żyje w naszych jelitach. Odnaleźć tam można między innymi bakterie beztlenowe rodzaju Lactobacillus spp. oraz Bifidobacterium spp. oraz wiele innych bakterii stanowiących ważny element naszej flory jelitowej – E.Coli, Enterobacter, Enterococcus, Streptococcus oraz Bacteroides. Z grzybów często występują szczepy Aspergillus spp. oraz Candida – głównie Candida albicans.

Szczególnie istotne okazują się gatunki Lactobacillus i Enterococcus. Te pierwsze regulują florę bakteryjną, wpływając istotnie na ograniczenie namnażania bakterii chorobotwórczych – między innymi tych odpowiedzialnych za infekcje pokarmowe. Enterokoki produkują natomiast witaminę K, która jest bardzo ważna dla poprawnych procesów krzepnięcia krwi.

Zrozumienie znaczenia flory jelitowej

Flora jelitowa odgrywa bardzo istotną rolę w regulacji odpowiedzi zapalnej oraz odporności całego organizmu. Stała stymulacja antygenowa układu odpornościowego, która zachodzi między innymi w obrębie jelitowych kępek Peyera ma wpływ na aktywność układu odpornościowego oraz jego efektywność względem patogenów ze środowiska zewnętrznego. Oprócz tego coraz częściej zwraca się uwagę na substancje, które są produkowane przez występujące w jelitach bakterie.

Stosowanie probiotyków we wspieraniu naszego ustroju jest bardzo ważne. Probiotyki wykazywać mogą działanie stymulujące układ odpornościowy, a także regulujące skład flory jelitowej. Ma to znaczenie w kontekście ograniczania ekspozycji na szkodliwe związki bakteryjne. Warto się tym zainteresować i dobrze wybrać nowoczesne rozwiązania w zakresie suplementacji związków o charakterze probiotycznym, których jest cała masa na rynku.