Zdrowie

Piramida zdrowego żywienia dawniej i dziś

Piramida zdrowego odżywiania, opracowana jeszcze w XX wieku jest wciąż aktualna, jednakowoż stale przechodzi pewne modyfikacji co do dostarczania pewnych produktów żywnościowych. Coraz większą uwagę zwraca się na żywność funkcjonalną, komplementarną oraz produkty o wielokierunkowym działaniu.

Klasyczna piramida żywienia

Podstawą są oczywiście produkty pełnoziarniste, zboża, kiełki oraz nieprzetworzone węglowodany. Obecnie zmienia się jednak podejście do niektórych zbóż, głownie ze względu na częste nietolerancje glutenu oraz wykorzystywanie produktów komplementarnych, które pozwalają między innymi na wyeliminowanie z diety gliadyny oraz innych niepożądanych składników. W kontekście tych zmian bez wątpienia zrosło znaczenie kukurydzy, która powszechnie nie uchodziła za zbyt zdrowy rodzaj pożywienia, ze względu na duże ilości węglowodanów i często bogatą w pestycydy i herbicydy uprawę.

Dla wielu osób trzonem produkcji ekologicznej stały się produkty tzw. GMO free, czyli produkowane z roślin niepoddawanych modyfikacji genetycznej, którą obwinia się o wzrost ryzyka transmisji nowotworowej, czy też wpływu zastosowanego genomu na organizm człowieka.

Co obecnie z tłuszczami?

Tłuszczów nie trzeba eliminować z diety za wszelką cenę – są one wszak bardzo istotnym jej składnikiem. Coraz większą uwagę przykłada się między innymi do nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, które wykazują wiele pozytywnych oddziaływań na organizm, które potwierdzono już w badaniach klinicznych. Zmienia się również podejście do owoców, które ze względu na dużą zawartość cukrów prostych powinny być poddane pewnego rodzaju ograniczeniu.

Kształt obecnej piramidy zdrowego żywienia na pewno będzie ewoluował i pewnie niebawem zacznie uwzględniać produkty ekologiczne oraz bio – wynika to przede wszystkim z wolności produktów od szkodliwych nawozów, środków ochrony oraz dodatków stosowanych w przetwórstwie. Obecnie zwraca się coraz większą uwagę na to, jaki jest dokładny skład chemiczny ludzkiego pożywienia.