Spirulina – charakterystyka, działanie, skład

Spirulina – charakterystyka, działanie, skład

Spirulina to mikroskopijna alga występująca w krystalicznie czystej wodzie. Jest najprostszą i najbardziej prymarną postacią życia na ziemi, która pojawiła się o wiele wcześniej niż zwierzęta. Pomimo niewielkiego rozmiaru, który jest szacowany pomiędzy 2-8 mikrometrami, cechuje się ona znacznym wpływem na organizm ludzki. Czym jest spirulina hawajska oraz jakie posiada właściwości?

 

Spirulina – czym jest?

 

Spirulina to mikroskopijna alga, której wielkość można porównać do wielkości ludzkiej komórki krwi. Jej uprawa wymaga zastosowania profesjonalnego sprzętu, a wyhodowanie jej w domowych warunkach jest niemożliwe. Spirulina jest rośliną występującą w równikowym klimacie, a najlepiej rozwinięta hodowla tego gatunku alg wykształciła się na kontynencie azjatyckim i amerykańskim. Pod względem biologicznym należy ona do sinic – cyjanobakterii, które są stosowane w celu pozyskania suplementów diety oraz kosmetyków.

 

Spirulina – działanie

 

Spirulina cechuje się bardzo szerokim spektrum działania, które zostało wielokrotnie potwierdzone naukowo, m.in.:

  • wspiera regenerację komórek centralnego układu nerwowego (witaminy z grupy B z uwzględnieniem witaminy B12),
  • wzmacnia system immunologiczny (polisacharydy zawarte w spirulinie nazwane „immuliną” cechują się o 100 – 1000 razy większą aktywnością od innych preparatów polisacharydowych),
  • wspiera pracę wątroby i nerek podczas procesu detoksykacji (fykocyjanina),
  • wspomaga procesy trawienia i wydalania, dzięki stabilizowaniu naturalnej flory przewodu pokarmowego,
  • oddziałuje pozytywnie na obniżenie poziomu trójglicerydów i złego cholesterolu (LDL),
  • wspomaga zmniejszanie negatywnych skutków chemioterapii i radioterapii,
  • wspiera walkę z anemią dzięki zawartości łatwo przyswajalnego żelaza,
  • cechuje się właściwościami wspomagającymi procesy oczyszczenia organizmu i odtrówającymi,
  • wspiera proces odchudzenia poprzez ograniczenie apetytu,
  • doskonale uzupełnia dietę ludzi starszych, wegetariańską i rekonwalescentów,
  • opóźnia procesy starzenia się organizmu.

 

Spirulina – wartości odżywcze

 

Spirulina cechuje się trzykrotnie wyższą zawartością protein niż produkty mięsne i nabiał. Ponadto nie wywołuje ona obciążających organizm efektów ubocznych. Jej skład jest wzbogacony o niezbędne kwasy tłuszczowe (GLA), które pomimo iż są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, zazwyczaj występują w diecie w niewystarczającej ilości. Poniżej przedstawione zostały wartości odżywcze spiruliny:

 

  • białko – 55,47 g,
  • tłuszcz – 7,72 g,
  • węglowodany – 23,90 g,
  • w tym cukry – 3,10 g,
  • błonnik – 3,6 g,
  • witamina C – 10,1 mg,
  • tiamina – 2,380 mg,
  • niacyna – 12,820 mg,
  • ryboflawina – 3,670 mg,
  • witamina B6 – 0,364 mg,
  • witamina A – 570 IU,
  • kwas foliowy – 94 µg,
  • witamina K – 25,5 µg,
  • żelazo – 28,50 mg,
  • wapń – 120 mg,
  • fosfor – 118 mg,
  • magnez – 195 mg,
  • potas – 1363 mg,
  • cynk – 2 mg,
  • sód 1048 mg.