Instrukcja mycia drewna myjką ciśnieniową - jak to zrobić skutecznie
- Dom
- 21 kwietnia 2023
Ocet jest produktem znanym i wykorzystywanym w przetwórstwie spożywczym już od wieków. Dziś odgrywa różnorodne funkcje, nie tylko w kuchni. Mocno rozwinęła się też wiedza wskutek badań przeprowadzonych na różnych typach octów, które są obecnie dostępne na półkach sklepowych.
Najbardziej znany z octów to ocet winny. Jest on bogaty w przeciwutleniacze, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie serca. Ocet winny może również pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i poprawie trawienia. Dodatkowo ocet jest bogaty w antyoksydanty, które wykazują działanie anty nowotworowe i przeciwzapalnym. Ocet znany jest też ze swoich właściwości detoksykacyjnych, dzięki czemu może wspierać pracę wątroby. Kolejnym zdrowym octem jest cet jabłkowy, można się nawet pokusić o stwierdzenie, że ostatnimi czasy jest prawdziwym królem eko blogosfery. Ten rodzaj octu jest bogaty w dużą ilość minerałów i enzymy oraz pektyny, dzięki czemu wpływa na poziom cukru we krwi oraz wspomaga trawienie. Jest też pomocny w budowie odporności, a także ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Podobne właściwości wykazuje jego nieco mniej znany kuzyn — ocet balsamiczny. Z kolei ocet z róży zawiera dużą dawkę witaminy C oraz przeciwutleniaczy pomaga więc nie tylko w utrzymaniu dobrej odporności, ale też zdrowej skóry.
Ocet mimo wielu wartości prozdrowotnych ma mało składników odżywczych, jest jednak nisko kaloryczny, będzie więc cennym dodatkiem nawet dla osób na diecie. Większość nie zawiera sodu
i cukru, co jest dodatkowym atutem przy możliwości korzystania tylko z restrykcyjnych jadłospisów. Jeśli chodzi o bardzo popularny ocet jabłkowy to najprostszym sposobem na jego podaż do organizmu, jest przygotowanie napoju na bazie octu z wodą, w proporcji 1-2 łyżki na szklankę. Ocet ten możemy dodawać też do herbaty czy innych napojów, pamiętajmy jednak, żeby nie były one wrzące. Podobnie możemy spożywać inne rodzaje lekkich octów. Ocet winny z kolei najlepiej jest dodawać do posiłków, na przykład jako sos do sałatki.