Na co stosować pyłek pszczeli?

Na co stosować pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli to nic innego jak pyłek kwiatowy zbierany przez pszczoły, zmieszany z odrobiną miodu i śliny. Pszczelarze pozyskują pyłek przy pomocy specjalnych łapaczy zamontowanych przed wlotem do ula. Produkt ten zawiera mnóstwo witamin, makro i mikroelementów, a także aminokwasów, flawonoidów i lipidów.

Dlaczego warto stosować pyłek pszczeli?

W składzie pyłku znajduje się białko- stanowi ono od 13 do 40% pyłku. Zawarte w pyłku fithormony i enzymy wspomagają prawidłowy metabolizm organizmu. Pyłek pszczeli to również bogate źródło witamin, przede wszystkim są to: witaminy E, witaminy z grupy B, witamina C, beta- karoten. Fosfor, potas, wapń, magnez, sód, żelazo, mangan, cynk oraz miedź to także składniki pyłku.

W jakich celach stosuje się pyłek pszczeli?

W związku z dużą zawartością cennych dla zdrowia substancji w pyłku pszczelim można go zaliczyć do tzw. superfoods. Pyłek pszczeli najlepiej pić zawsze w okresach obniżonej odporności. Bariery obronne organizmu człowieka mogą zostać podniesione tylko wtedy, gdy pyłek pszczeli jest spożywany regularnie. Jest szczególnie polecany w czasie wzmożonego wysiłku- zarówno psychicznego, jak i fizycznego, oraz w okresie jesienno-zimowym, kiedy odporność wystawiana jest na ciągłe próby.

Jest to produkt polecany w stanach niedoboru witamin i mikroelementów, ponieważ jego moc witaminowa jest silniejsza od innych produktów spożywczych np. w pyłku jest 20 razy więcej witaminy A niż w marchwi, a witamin z grupy B 2 razy więcej niż w mięsie, czy wątrobie. Pyłek całkowicie bezpiecznie można wprowadzać do diety dziecka od 3 roku życia, a dzięki temu wzmocni się odporność na infekcje.

Stosowanie pyłku pszczelego może być pomocne w leczeniu anemii oraz w poprawie kondycji organizmu wyniszczonego innymi chorobami i lekami. Może również stanowić element diety osób zmagających się z ciężkimi, przewlekłymi chorobami jak nowotwory, choroby nerek czy tarczycy. Poza tym pyłek pszczeli jest również świetnym sposobem na poprawę koncentracji oraz wzmocnienie sił witalnych, zatem jest wskazany osobom, które zmagają się z ciężkim wysiłkiem umysłowym.

Pyłek pszczeli dla walczących z nałogiem oraz wegetarian.

Pyłek pszczeli odtruwa organizm, dlatego będzie dobrym uzupełnieniem diety osób, które właśnie rzuciły palenie lub walczą z nałogiem. Ponadto, ostatnie badania wskazują, że produkt ten może zniszczyć gronkowca złocistego lub ogniska grzybicy.

Ze względu na dużą zawartość białka, spożywanie pyłku pszczelego polecane jest w niedoborach białka, np. w nieprawidłowo prowadzonej diecie wegańskiej lub wegetariańskiej czy diecie odchudzającej. Warto wiedzieć, że regularne stosowanie pyłku jako składnika napojów, znacznie hamuje łaknienie.

Jak używać pyłek pszczeli?

Profilaktyczne spożywanie pyłku polega na przyjmowaniu 1- 3 łyżeczek w osobnych dawkach. Najlepiej zażywać go na ok. pół godziny przed posiłkiem. Pyłkiem można posypać posiłek lub dodać go do napoju. Ważne, żeby nie dodawać go do gorących potraw i napojów, gdyż wysoka temperatura niweluje cenne właściwości w nim zawarte. Dzieciom należy podawać tylko kilka granulek pyłku, np. rozpuszczając go w wodzie.